Sabtu, 28 Mei 2011

Macam mana nak beli barangan online?

mudah.my

Assalamualaikum,

Fuh, aku rase sahari dua ney, bila lame dah tak merapu dalam blog aku yang tak berapa hebat ney rase macam susah nak kuarkan ayat yang sempoi plak.

Kesibukkan nak handle bebudak baru masuk buat aku takder masae nak berasmara dana ngan aku punya Live Writer (software dari Windows). Skill aku, bajet macam pro jer mamat ney, rase makin kurang nak kuar satu ayat pun berjam-jam aku memikir. Tengok lappy tengok kipas, tengok kipas tengok lappy. Las las, laju jer tangan duk usha barang kat mudah.my.

Memandangkan aku dah terlajak tangan tekan pasan benda ney, jadi aku nak citer skit pasai jual beli online ney sebab aku suka wat window shopping dari lappy aku ney. Jadi, macam screen shopping la pulak. Kekadang korang buleh dapat barang dengan harga yang lagi murah kalau online ney, tapi masalahnyer banyak sangat penipu, korang kena jaga-jaga jangan tido-tido lak.

Bebaru ney aku ader angkat gitar dari mudah. Ok la kualiti dia, second hand punya. Gutar dapat sekali dengan beg, dia jual 85 jer. Ok la tu kan siap dengan penghantaran ke depan blok aku lagi, macm Mc D jer kan.

Jadi, kepada korang yang nak bli barang online tu kena hati-hati skit sebab banyak penipu zaman sekarang. Jadi bile adr penipu korang kena sediakan payung sebelum tornado melanda.

Aper yang korang kena buatkalau nak beli barang dalam tnet ney?

  1. Korang deal, korang hantar msj yang korang minat dengan barang tuh tak kira la aper, mesin basuh ker, mesin gosok gigi ker aper ke.
  2. Korang save setiap msj yang korang hantar kat orang yang korang nak beli barang tuh.
  3. N then dia akan cakap cara pembayaran samada bank-in atau sebagainya. Dia akan bagi 6ber akaun.
  4. Sebelum korang bayar, korang catat apaer yang patut untuk korang buat bayaran.
  5. Korang kena simpan semua maklumat,macam number phone, number akaun, slip korang bank in dan sebagainya sebagai payung korang kalau mangkuk hayun tu nipu korang.

Jadi, berbekalkan semua tuh, korang boleh bawa kes ney ke balai polis. Kalau dia nipu, korang repot polis sebab jual beli online aku rase ader dia punya perlindungan.

Kepada yang tak penah cuba tu, boleh la try. Aku selalu buat bayaran melalui pindahan antara bank, pegi kat masin ATM, tekan2 n setel. Kemudian tunggu jer barang tu sampai.

Sebagai penutup kepada karangan darjah satu  aku ney, berhati-hatilah yer dalam setiap benda yang korang buat.

Adios

Wassalam.

5 ulasan:

peep berkata...

cube jenguk web yg aku tgh siapkan ni, market x?? haha
www.shopaholiclove.com

nyna berkata...

nak tanye sket.. kalu kiter nk beli brngan online, tp kedai online tu luar ngra punyer, bkn mlysia.. macam plak??? xkan la nak bank ik kn? so kene guna ape pmbyaran dia tu?

p/s:nk taye website tu malu... hehehe

esanudyn@the kunyit berkata...

selalunya kalu online diorang akan lebih suka pakai paypal yang dimana paypal adalah satu sistem bayaran online...

hagemaruu hageda berkata...

Tak pndai nak guna :'(

hagemaruu hageda berkata...

Tak pndai nak guna :'(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...