Rabu, 20 April 2011

Mari Belajar Loghat Kedah Siri 2

Assalamualaikum,

kedah utara

Untuk belajar loghat kedah ney kena ada kesungguhan ckit (ehem macam cikgu pulak), bagi aku tak susah dan senang saja dan semua orang buleh buat. Aku rasa korang mesti tau punya, pelakon kat dalam tv, banyak yang buleh cakap logaht kedah, tapi tak macam kedah ori.

Kita stat dengan buat ayat dulu,

Saya dahaga air >> Saya lapaq ayaq.

(Pelikan? Dalam loghat kedah tak ada dahaga dalam kamus diorang. Yag ada hanya ’lapaq’)

Kau tau aku dekat kebulur tunggu kau >> Hang tau dak aku dekat kebuloq tunggu hang

Ayam tu kena peyakit hawar >> Ayam tu kena hawaq.

Kau goyang tiang tu biar tercabut >> Hang honggaq tiang tu sampai tercabut.

Cuma ada sesetengah word yang agak pelik sikit, tapi rilek ja. Aku dalam proses nak buat kamus entry loghat kedah dalam masa yang terdekat ney. La aku tengah duk piker word yang lama2, dan jarang orang dengar.

Ney first time aku nak ngajar orang, kalau ada nak Tanya ke hape ke, bleh la tinggalkan komen yer!

2 ulasan:

peep berkata...

hoi senyap ah esan.. merepek je..haha :p

akutetapaku.com berkata...

terkini di http://akutetapaku85.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...